Faculteit Geowetenschappen Universiteit Utrecht

De Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht is uitgebreid met een compleet nieuwe afdeling. Voor de verdiepingsvloeren is gekozen voor de Airdeck® vloer.

Functioneel gebouw

De gebruikers van het gebouw zijn medewerkers van de Universiteit Utrecht en masterstudenten van de faculteit Geowetenschappen. Op de begane grond zijn de openbare functies van het gebouw geplaatst, zoals horeca en een faculteitszaal. De eerste verdieping is gereserveerd voor studie- en onderwijsruimten. Op de daarboven gelegen verdiepingen zijn kantoorruimten gehuisvest.

Aardlagen vormen inspiratie

De Faculteit Geowetenschappen onderzoekt de aarde: van aardkern tot aardoppervlak en het menselijk (ruimte)gebruik op de aarde. Altijd met een focus op innovatie en duurzaamheid.

Geplooide aardlagen en geologische vervormingen vormden de inspiratie voor het markante nieuwe gebouw, ontworpen door architectenbureau Inbo. Met haar massieve horizontale banden sluit het gebouw architectonisch aan op de aard van haar gebruiker en op de naastgelegen gebouwen.

Airdeck® sluit aan bij duurzaamheidsambitie

In lijn met de duurzaamheidsambitie van de Universiteit Utrecht wordt voor de nieuwbouw de BREEAM-kwalificatie ambitieniveau: 'Excellent' gehanteerd. Zo zijn gevels, dak en vloer met een hoge isolatiewaarde opgenomen in het ontwerp, om warmteverlies te beperken en energie-efficiëntie te verhogen. De realisatie van de nieuwbouw is in handen van hoofdaannemer Wijnen Bouw Schijndel. Voor de verdiepingsvloeren is gekozen voor Airdeck®. Door het gebruik van airboxen wordt er aanzienlijk bespaard op de hoeveelheid in het werk te storten beton en het gebruik van staal.

Flexibel en luchtig gebouw

Tegelijkertijd is het constructieve ontwerp ook een reden geweest om te kiezen voor Airdeck®. Ingenieursbureau Swinn uit Gouda ontwierp de constructie en begeleidde de realisatie, met als resultaat een even flexibel als luchtig gebouw met grote vides en weinig kolommen. De gewichtsbesparende Airdeck® vloeren dragen krachten af naar vier zijden. De balken zijn geïntegreerd in de vloeren en er zijn geen ondersteunende muren of balken nodig. Hierdoor kunnen grote overspanningen met vlakke plafonds worden gerealiseerd. Door het wegvallen van de balken kan ook de totale nettohoogte van een verdieping worden gereduceerd. Kruisingen van leidingen vergen minder hoogte als er minder balken gepasseerd hoeven worden.

Project locatie

Projectgegevens

  • Projectnaam
  • Faculteit Geowetenschappen Universiteit Utrecht
  • Locatie
  • Utrecht
  • Afnemer
  • Wijnen Bouw Schijndel
  • Opleverdatum
  • 2017

Gebruikte producten

Doelgroepen

Informatie aanvragen