Nieuwbouw kantoor en werkplaats Bolton

Projectgegevens

Projectnaam:
Nieuwbouw kantoor en werkplaats Bolton
Locatie:
Woerden
Afnemer:
Bolton Groep
Opleverdatum:
November 2017

Bolton Bouw B.V., een bouwbedrijf en aannemer uit Woerden, bouwt een nieuw kantoor. Sinds de oprichting in 1980 is het bedrijf dusdanig gegroeid dat nieuwe huisvesting noodzakelijk is. Het nieuwe bedrijfspand bestaat uit twee verdiepingen. Beneden is de ontvangstruimte en boven de kantoorruimte. Naast het kantoor wordt een werkplaats gebouwd.

 

Grote open ruimtes

Architektenbureau H.W. van der Laan b.v. heeft het gebouw ontworpen. Kenmerkend is de open structuur, die tot uiting komt in de grote open entree en het ontbreken van kolommen en scheidingswanden zowel op de begane grond als op de verdieping.

 

Om de gewenste grote open ruimtes te creëren is gekozen voor het Airdeck® vloersysteem van De Hoop Pekso. Airdeck maakt grote overspanningen mogelijk. Het open karakter van het gebouw komt ook terug in de relatie tussen binnen en buiten. De overspanningslengte van de vloeren is maar liefst 16 meter, met uitzondering van de liftkern en trapsparing. Zelfs ter plaatse van de glazen gevelhoeken is geen draagstructuur en kozijnstijl aanwezig. Dat geeft een enorm ruimtelijk gevoel. Het resultaat is een heel slank, transparant en uitnodigend gebouw.

 

Blijvend zichtbare betonstructuur

De draagstructuur is helder, zichtbaar en transparant. De open vliesgevel en de toepassing van het Airdeck vloersysteem dragen bij aan de open uitstraling van het kantoor. De pure betonstructuur blijft intact. De onderzijde van de Airdeckvloer blijft zichtbaar. Er komt geen verlaagd plafond, het plafond wordt zelfs niet geverfd. Het leidingwerk wordt in de vloer verwerkt en de vloerelementen worden onderling strak aangesloten. De elementen worden in één lijn gelegd waardoor de vellingkanten van het kantoorgedeelte naar de zijbeuk mooi strak doorlopen.

 

Multifunctioneel gebouw

Met het concept Bolton à la Carte stelt Bolton de klant centraal. Automatisering, innovatie, duurzaamheid, samenwerking, renovatie en een gezonde groei vormen de speerpunten waarin Bolton zich verder wil ontwikkelen. Het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw onderstreept deze waarden en straalt volledig de identiteit van Bolton uit. Voorzien van alle hightech equipment (zowel in design, techniek als beleving), dient het gemak en onderstreept het nieuwe werken. Bolton wil het pand onder andere inzetten voor workshops, koperavonden, bedrijfsbezoeken en lezingen. Zo wordt op de begane grondvloer onder het platte dakgedeelte een Experience ruimte ingericht. 

 

Knap constructief staaltje werk

De engineering van de constructie is gerealiseerd door Ingenieursbureau HeRoCon en Isometric. Een samenwerkingsverband waarbij HeRoCon de staalconstructie en de funderingsconstructie heeft opgezet en Isometric de hoofdconstructie (het betonskelet). Het bijzondere design zorgde voor een grote uitdaging. Er is bijvoorbeeld een uitkraging ontworpen over de totale lengte van het kantoor, namelijk 16 x 5,5 meter. Deze uitkraging wordt ondersteund door twee stalen kolommen, verscholen achter sierpenanten.

 

Airdeck is duurzame keuze

Van het kantoorpand wordt een lange levensduur verwacht. Daarom wordt het voorzien van allerlei duurzame technieken en materialen, zoals zonwerende triple beglazing, betonkernactivering, een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. In het kantoor komt een scherm te hangen waar real time het energieverbruik en andere zaken gemonitord worden.

 

Airdeck maaktbetonkernactivering, ook wel actieve beton genaamd, mogelijk. Als gekoeld of verwarmd water via een leidingsysteem door het massieve gedeelte van de betonvloer wordt geleid, zorgt de Airdeckvloer voor koeling in de zomer en verwarming in de winter. Doordat de Airboxen in een vast grid (in x en y as)  worden geplaatst, kunnen leidingen zeer nauwkeurig op de schil gelegd worden. Verder worden datagoten voor elektra, het lichtstroom distributienet en de vloerverwarming in de afwerkvloer geïntegreerd.

 

Ten slotte is het Airdeck vloersysteem een duurzame keuze doordat door het gebruik van Airboxen aanzienlijk wordt bespaard op de hoeveelheid in het werk te storten beton en het gebruik van staal.

 

Meten is weten

De Airdeck-elementen worden in de winterperiode gemonteerd. Het beton wat bovenop de elementen gestort wordt, is gevoelig voor kou en kan bij vorst vertraging in de verharding opleveren. Om in de vorstperiode een accurate meting van de druksterkte van beton te krijgen, zijn speciale sensoren in de elementen gestort. Het gaat om een methode van gewogen rijpheid volgens NEN 5970. Een betrouwbare en genormaliseerde methode om de werkelijk gerealiseerde druksterkte in het werk te meten, op basis van real-time en op afstand.

 

Concremote sensoren zijn effectieve draadloze meetinstrumenten voor temperatuur- en druksterkte ontwikkeling van de betonnen Airdeck-vloerconstructie. Geen natte vingerwerk dus! De aannemer weet precies wanneer het schrikken en/of het weghalen van de stempels kan. Dit levert al met al zekerheid, kwaliteit én snelheid op de bouw op.

 

De officiële opening van het kantoor zal medio november van dit jaar zijn.