De kunst van het weglaten: Airdeck® voor schoolgebouwen

02-02-2017

In Stedenbouw nr. 741 is een artikel geplaatst over Airdeck®. Het stuk gaat over de voordelen van het intelligente vloersysteem voor onderwijsgebouwen. De wensen voor schoolgebouwen worden namelijk steeds groter, extremer en exclusiever. De gemiddelde architect is gewend geraakt aan de vraag naar vides, gigantische uitkragingen en flexibele ruimtes. De Airdeck® vloer maakt deze architectonische hoogstandjes mogelijk.


Foto: Universiteit Utrecht (Faculteit Geowetenschappen): met het Airdeck® vloersysteem zijn grote uitkragingen mogelijk


Grote lege ruimtes

“Picasso noemde het ‘De kunst van het weglaten’”, weet Herman Linneman, Productmanager van De Hoop Pekso. “Ruimtes worden mooier en indrukwekkender als ze niet worden onderbroken door wanden, balken of andere dragende elementen. De vraag naar vlakke vloerconstructies met een hoge graad van flexibiliteit voor ruimtelijke indeling wordt groter. ‘Lege’ ruimtes kunnen worden ingezet voor meerdere doeleinden.


Een mooi voorbeeld is het nieuwe gebouw voor de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Voor de verdiepingsvloeren is gekozen voor Airdeck. Door het gebruik van airboxen wordt er aanzienlijk bespaard op de hoeveelheid in het werk te storten beton en het gebruik van staal. Tegelijkertijd is het constructieve ontwerp ook een reden geweest om te kiezen voor Airdeck. Ingenieursbureau Swinn uit Gouda ontwierp de constructie en begeleidde de realisatie, met als resultaat een even flexibel als luchtig gebouw met grote vides en weinig kolommen.

 

Verbinding tussen binnen en buiten

Als de constructie ook nog een open verbinding kan realiseren met buiten, draagt het bij aan de kwaliteit van de werkomgeving en aan de waardevermeerdering van het gebouw. Linneman: “Studenten en docenten genieten van meer uitzicht en groen, terwijl de gevel van het gebouw op termijn eenvoudig gestript kan worden voor een andere look of bestemming van het gebouw. De Airdeckvloer ondersteunt dit op constructief, architectonisch en bouwtechnisch gebied. De vloer ondersteunt toekomstbestendig bouwen.”


Lichter

In uiterlijk verschilt de Airdeckvloer nauwelijks van de traditionele, gewapende betonvloer. “Het verschil zit in de opbouw van de vloer", vertelt Linneman. "Behalve de wapening bevinden zich in de vloer gerecyclede kunststof Airboxen in een raster van 300x300 mm. Deze Airboxen of luchtkamers zorgen voor een besparing van bijna 30% op beton en staal, waardoor funderingen en ondersteunende constructies aanmerkelijk lichter worden.”

 

Grotere overspanningen
“De Airdeckvloer rust op een kolommenstructuur, wat mogelijk is door zijn vierzijdige krachtafdracht”, vertelt Linneman. “Dit maakt de vloer - in combinatie met het relatief lichte gewicht - geschikt voor dunnere vloerconstructies en grotere overspanningen. Je kunt het vergelijken met een tafel. Door de stijfheid van een licht tafelblad worden grotere overspanningen mogelijk en kun je de tafelpoten op elke gewenste plaats neerzetten. Het tafelblad kan daarbij in elke gewenste vorm worden uitgevoerd.”

 

Duurzaam
De Airdeckvloer is sinds drie jaar verkrijgbaar in Nederland en zorgt voor innovatie op constructief, architectonisch en bouwtechnisch gebied. “In de grote lijn worden gebouwen luchtiger en flexibeler”, signaleert Linneman. “Dat gebeurt om esthetische redenen, maar niet minder om redenen van duurzaamheid. Ook scholen moeten een lange levensduur hebben. De Airdeckvloer speelt hier uitstekend op in. Met maximale ruimte in de vloerconstructie kunnen installaties, leidingen en instortvoorzieningen in de vloer worden verwerkt en kan de ruimte worden aangepast aan het aantal leerlingen en het lesprogramma. De leeromgeving en het leerklimaat van studenten is sterk veranderd. Alleen al het feit dat studenten meer digitaal werken dan voorheen, geeft een andere dynamiek. Het inrichten van een moderne digitale lesomgeving, met bijvoorbeeld wifi, digiborden en touchscreens, wordt mede door de Airdeckvloer mogelijk gemaakt.”

 

Koeling en verwarming
Ook voor koeling en verwarming biedt de Airdeckvloer uitkomst. Als gekoeld of verwarmd water via een leidingsysteem door het massieve gedeelte van de betonvloer wordt geleid, zorgt de Airdeckvloer voor koeling in de zomer en verwarming in de winter. “De mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput”, vertelt Linneman. “Er worden nog steeds nieuwe mogelijkheden ontdekt. Zeker is dat ruimtes zonder wanden worden beleefd als ‘prettig’. Dat is ook wat moderne architecten aanspreekt. De gebruikers van nu en in de toekomst willen comfort, gemak en frisse ruimtes ‘beleven’; ze willen ervan genieten. Airdeckvloeren zorgen voor doorlopende plafonds en doorlopende glaspartijen. Het is mooier en duurzamer. Elke vloer is bij De Hoop Pekso in 3D uitgetekend en pasklaar geproduceerd. Het is allemaal maatwerk. Dat zie je en dat voel je.”


Bron: Stedenbouw (Liliane Verwoolde)