2^1 kapwoning Nieuwdorp

Projectgegevens

Projectnaam:
2^1 kapwoning Nieuwdorp
Locatie:
Nieuwdorp
Afnemer:
Bouwcenter Logus Vlissingen
Opleverdatum:
2019

Het realiseren van een fundering met een houten bekisting is behoorlijk arbeidsintensief. De houten bekisting moet immers zorgvuldig worden aangebracht en na de stort worden verwijderd, wat de nodige tijd kost. De Superkist biedt een razendsnel alternatief, zo zien we op een bouwplaats in het Zeeuwse Nieuwdorp. ‘Het kost je gewoon veel minder manuren.’


Bekijk hier hoe Bouwbedrijf Zeeland Borssele het toepassen van de Superkist ervaart.

 

Voor eigenaar Gilbert Tolhoek van Bouwbedrijf Zeeland Borssele is het niet de eerste keer dat hij met de Superkist werkt. “Als bedrijf staan we open voor nieuwe ideeën, zeker wanneer ze de kwaliteit verbeteren of het bouwproces efficiënter maken.” De fundering kon wat dat laatste betreft wel een impuls gebruiken, zo meent hij. “Een goede bekisting maken is erg arbeidsintensief, zowel voor als na het storten. Eerst moet je met de houten panelen een constructie op maat maken. Na het storten en drogen van het beton breek je die hele constructie vervolgens weer af. Ook de kransen en schoren moeten dan worden verwijderd. Dat kost veel tijd en het is betrekkelijk zwaar werk.”

 

Bouwbedrijf Zeeland Borssele is overgestapt naar de Superkist. De Superkist maakt volgens de heer Tolhoek veel van dat werk overbodig. De basis van het modulaire systeem zijn de 1.80 meter lange elementen van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Een tong-groefverbinding (op de kopzijde van de wanden) zorgt ervoor dat de Superkisten naadloos aansluiten. “Om het laatste element passen te maken, gebruik je een eenvoudige handzaag”, vertelt de heer Tolhoek. “Op die manier heb je in korte tijd het hele grondplan gelegd.”

 

Spannend

 

Naast de afstandhouders kent de Superkist nog een aantal accessoires die het systeem compleet maken. Zo zijn er de ‘wandelstokken’ die de elementen stevig op hun plaats houden. Kransen en schoren zijn bij dit systeem niet nodig. Nadat de korfwapening in de elementen ligt, worden aan de bovenkant om de 30 centimeter de zogenaamde Trekpennen aangebracht. Die zijn gemaakt van kunststof en verbinden de twee zijwanden met elkaar. Daarmee wordt voorkomen dat de wanden van de elementen gaan wijken onder de druk van het beton. Op plaatsen waar de Superkist is verzwakt, bijvoorbeeld ter plaatse van paalkopsparingen in de bodem, wanddoorvoeren en kruisingen en/of T-splitsingen, dient deze verstevigd te worden met één of meerdere Kunststof Trekstangen.

 

Toch was de eerste keer dat ze het systeem gebruikten nog even spannend, vertelt de heer Tolhoek. “De polystyreen elementen zijn zo licht, we vroegen ons af: houden ze wel onder al dat zware beton? Maar de druksterkte van polystyreen is veel groter dan je zou verwachten. In combinatie met de Trekpennen zorgt dat voor een stabiele constructie die bewezen bestand is tegen de krachten van het vloeibare beton.”

 

Minder manuren

 

Is het beton eenmaal gestort dan merk je volgens de heer Tolhoek pas echt de voordelen van het systeem. “Kort gezegd: je bent klaar met de fundering. Voorheen moest je na het storten van het beton de houten bekisting, de schoren en kransen verwijderen. En al dat materiaal moest weer worden afgevoerd en schoongemaakt. De Superkist daarentegen blijft gewoon waar hij is, inclusief de benodigdheden zoals de Trekpennen. Je kunt het allemaal gewoon laten zitten en doorgaan met het project.”


Al met al scheelt dat volgens de heer Tolhoek veel manuren en dat is zeer welkom in een tijd dat de medewerkers niet bepaald voor het oprapen liggen. Maar niet alleen het áántal uren telt, ook is belangrijk dat het bespaart op werkzaamheden die niet bepaald het meest populair zijn in de bouw zoals het sjouwen, verwerken, verwijderen en schoonmaken van houten schotten, schoren en kransen. “Werken aan traditionele funderingsbekistingen is betrekkelijk zwaar en geeft vaak minder voldoening dan het latere zichtwerk”, aldus de heer Tolhoek.

 

Voor de bewoners ligt er straks een prachtig uitzicht op de Zeeuwse velden in het verschiet. De basis voor de fundering is gelegd. De Superkisten vormen een gesloten patroon waarin de toekomstige indeling van de woning al zichtbaar is.