Ommelander Ziekenhuis

Projectgegevens

Projectnaam:
Ommelander Ziekenhuis
Locatie:
Scheemda
Afnemer:
Dura Vermeer Bouw Hengelo BV
Opleverdatum:
januari 2018

Ommelander Ziekenhuis Groningen realiseert een nieuw ziekenhuis in het Groningse Scheemda. Het ziekenhuis bestaat uit vier grote bouwdelen: een hoofdentree, een polikliniek, een beddenhuis en een zogenoemde hotfloor met onder andere operatiekamers en Intensive Care. De nieuwbouw vervangt de gebouwen op de huidige locaties in Delfzijl en Winschoten.


Gebouw waar je je thuis voelt

Voor het ontwerp heeft opdrachtgever Ommelander Ziekenhuis Groningen architectenbureau Leeuwenkamp Architecten uit Alkmaar in de arm genomen. De opdrachtgever wil dat patiënten en bezoekers zich in het nieuwe ziekenhuis welkom en op hun gemak voelen. Iedereen die het gebouw binnenloopt, moet zich er meteen thuis voelen. Dit is voor Leeuwenkamp Architecten de basis voor het ontwerp geweest. Welkom, glimlach, direct helpen, schoon, rust, duidelijk en oog voor de patiënt zijn voor de architect belangrijke kernwoorden om een ziekenhuis met een huiselijke uitstraling te ontwerpen. Dit komt tot uiting door het kleurgebruik en de eigen kenmerken in vorm, materiaal of kleur voor de verschillende bouwdelen. Daarnaast worden er ruime gangen met veel lichtinval gecreëerd en hebben de kamers uitzicht op het landschap. Deze elementen zorgen voor een duidelijke routing en geven een sterke verbinding met het kenmerkende landschap.   


Openlijk ontwerpen
Een Airdeck® vloer maakt het mogelijk gebouw, interieur en landschap te binden zodat natuur en architectuur met elkaar versmelten. Door de open structuur van het gebouw kan voldoende daglicht, oriëntatie en uitzicht worden gegarandeerd. Zaken die het welzijn van de patiënt in een ziekenhuis bepalen. Licht, lucht en ruimte kunnen op deze wijze diep in het gebouw doordringen en zorgen voor een prettige en natuurlijke sfeer wat de uiteindelijke beleving ten goede komt.


Maximale herindeelbaarheid
Flexibiliteit is genoemd als één van de uitgangspunten tijdens de ontwikkeling van het projectplan voor het Ommelander Ziekenhuis. Pieters Bouwtechniek ontwierp met dit uitgangspunt een heldere draagconstructie, die het relatief eenvoudig mogelijk maakt om ruimtes een andere functie te geven. Door Airdeckvloeren toe te passen, is het mogelijk grote overspanningen te creëren zonder balken of ondersteunende muren. Dit maakt maximale herindeelbaarheid van ruimtes mogelijk.  Heel concreet wil dit zeggen dat behandelkamers, operatiekamers, wachtruimtes en kantoren in de toekomst een andere functie kunnen krijgen. En dat zonder ingrijpende verbouwingen. Zodoende wordt een toekomstbestendige gebouwstructuur weggezet.  


Aardbevingsbestendig
Een aspect waar in de constructie rekening mee moest worden gehouden is de aardbevingsbestendigheid van het gebouw. Het nieuwe Groningse ziekenhuis ligt in het aardbevingsgebied waardoor het noodzakelijk is om de constructie aardbevingsbestendig te ontwerpen. Immers de veiligheid van de mensen in het ziekenhuis staat voorop.


Door een beving ontstaan zowel horizontale als verticale grondtrillingen. Het gevolg van horizontale grondtrillingen is dat de massa van het gebouw boven de grond in beweging wordt gebracht. Een Airdeckvloer heeft geïntegreerde Airboxen en geeft een reductie van het gebouwgewicht, wat zorgt voor een lagere aardbevingsbelasting.


Pieters Bouwtechniek heeft in een 3D rekenmodel het gereduceerd gewicht van de Airdeckvloer meegenomen. Hierdoor zijn er minder ingrijpende voorzieningen nodig om het Ommelander Ziekenhuis aardbevingsbestendig te maken. Airboxen kunnen weggelaten worden om de optredende kracht bij een aardbeving op te vangen. Gezien de kleine afmeting van de box in het grid, kan dit optimaal worden ingevuld. Airdeck combineert prefab onderdelen met een monolithisch karakter. Hierdoor ontstaat een solide verbinding tussen vloer en draagstructuur.  


De Airdeckvloer zorgt voor een reductie van het gebouwgewicht. Dit zorgt in elke omgeving voor vermindering van de hoeveelheid palen en wapening van de fundering en bovenbouw.


Het ziekenhuis wordt in januari 2018 opgeleverd.